Vandaag , zwemmen, eten ! 
In dit verhaaltje wijden we wat uit over het middageten. Het was namelijk Makreel.
Een beetje uitleg:
De makreel (Scomber scombrus, ook wel “gewone makreel” of “Atlantische makreel” genoemd) is een straalvinnige vis uit de orde derbaarsachtigen (Perciformes).
Een makreel wordt 30 tot 50 cm lang. De voorste rugvin heeft 11 tot 13 slanke stekeltjes, de staartvin is diep ingesneden. Tussen de rug- en staartvin en tussen de anaalvin en staartvin bevinden zich kleine vinnetjes. Het maximale geregistreerde gewicht is 3400 gram, de maximaal vermelde leeftijd is 17 jaar.
De makreel is een schoolvis die dicht bij het wateroppervlak zwemt. In de zomer komen de vissen dicht bij de kust en trekken dan naar het noorden. In de winter bevinden ze zich in diepere wateren. Het voedsel bestaat uit kreeftachtigen en kleine vissen en wordt aan de wateroppervlakte gezocht. De paaiperiode loopt van mei tot juni.
De vis komt voor in de Atlantische Oceaan, Noordzee, Oostzee, de Middellandse Zee en de Zwarte Zee. En in Hotel Lipa in Lendava in Slovenië.
De makreel is van groot commercieel belang en een populaire vis voor de consumptie. Bij vrijwel alle viskramen wordt de vis verkocht. Het vlees bevat zeer veel vitamine B12. Het rode visvlees van de makreel bederft heel snel; om deze reden wordt de meeste makreel gestoomd verkocht.
Makreel wordt in warme vochtige lucht van ca. 60 graden gaar gestoomd. Daarna wordt ze door een rookcondensaat gehaald waardoor de oxidatievan de vetten wordt onderbroken. Het echte roken van makreel gebeurt hoofdzakelijk door sportvissers aan huis. Ook verse makreel is goed eetbaar. Vanwege het snelle bederf is het verstandig om zelfgevangen en snel schoongemaakte en gekoelde makreel te gebruiken.
In de Noordzeehavens zijn veel vissersboten die groepen of individuen de gelegenheid bieden met de hengel op makreel te vissen. Ze zoeken de scholen vis op. Bij het vissen wordt op deze boten meestal gebruikgemaakt van een verenpaternoster met diverse haken. Daardoor is het mogelijk meerdere makrelen tegelijk te vangen.
Het was dus héél lekker, maar er zaten veel graten in .
Na de middagrust en het verteren van ons visje hielden we de gebruikelijke zwembeurt. Het blijft héééél warm en verschillende huiden krijgen boebbels. We grijpen in met after sun. Sommigen kregen uit de huisapotheek samengesteld door onze clubdokter Reinhilde Zwaenepoel een anti allergicum. 
Het buffet was gevarieerd as usual. Enkele schoenen werden gerepareerd. Want morgen gaan we naar Moravske Toplice. Google er maar ns op los ! 


Tot morgen met een nieuwe verslagske 


Fotoshoot