Klik hier om een GOLD-uitslag of volledige uitslag te bekijken van het Zomercriterium 13-15/07. Onderliggend een verslag dag per dag. Het was een geslaagd ZC ! Proficiat !
Vrijdag 13 juli 2012
Vrijdagochtend wachtte iedereen netjes in de rij aan de ingang van het Olympiabad te Brugge. Het waren er 350 in totaal voor het ochtendprogramma. In vergelijking met het aantal zwemmers dat nog in de volgende dagen zou deelnemen een rustige dag.
Voor GOLD hadden we 25 individuele deelnames met 48 starts in verschillende nummers.
Alle deelnemers hadden zich goed voorbereid tijdens de stage te Zwevegem. Ze konden met volle vertrouwen van start gaan.
Dujardin Fien (UZKZ) mocht voor GOLD het spektakel openen. Ze zette meteen het  goede voorbeeld door haar persoonlijke besttijd te verbeteren. Dit voorbeeld werd door de anderen gretig gevolgd.
Voor de mensen in de tribune, en dat waren er heel wat, niet altijd zichtbaar.
Doordat de tijden voor het inschrijven soms afkomstig van 25m bad, zijn de tijden die in 50m bad worden gezwommen niet te vergelijken. Deze inschrijftijden zijn de tijden die op het wedstrijdprogramma verschijnen.
Gelukkig zorgen de administratieve breins van gold voor opvolgingspapieren die de trainers een duidelijk beeld geven van de evolutie die de zwemmers maken. Zo kan de zwemmer na zijn wedstrijd een duidelijk beeld gegeven worden van de prestatie die hij/zij heeft geleverd. Puur de gezwommen tijd vergelijken met deze uit het programma geeft niet het juiste beeld.
De trainers gaven de trainers in opleiding tijdens de wedstrijd de mogelijkheid om hun vaardigheden uit te breiden. De trainers in spe hadden tijdens de stage nieuwe kennis opgedaan en konden deze nu in de praktijk omzetten. Gretig namen zij tussentijden, eindtijden en slagfrequenties op. In aanwezigheid van de ervaren trainers werden de zwemmers geëvalueerd.
Ondertussen ontfermde zorgmoeder Kathleen zich over de zwemmers die hun wedstrijd afwachtten.
Ze had een rustig plaatsje voor hen gezocht op het einde van de gang. Blijkbaar wilde ze hen nog een beter plaatsje bezorgen en reserveerde de grote kleedkamer tegen het einde van de namiddag.
Voor de prestaties van de zwemmers kun je terecht op de uitslag. Tijden en plaatsen zijn daar te bezichtigen. Mochten we iedereen afzonderlijk bespreken dan zou dit verslag te lang worden.
Wel mogen we de medaillewinnaars niet vergeten te vernoemen.
Laure Windels pakte de gouden plak op de 100 schoolslag, net als Febe Schaubroeck.
Op de zelfde stijl en afstand was Lore Malfait goed voor de bronzen medaille.
Tijdens de 200 vrije slag wist Viktor Coffyn iedereen te snel af te zijn en goud te pakken.
Door onder de minuut te duiken wist Bjorn Derycke zilver te halen op de 100 vrije slag.
Voor Cannaert Bavo was een gouden medaille weggelegd op de 200 wisselslag. Op het zelfde nummer eindigde Viktor Coffyn op de derde plaats bij de miniemen.
Lore Malfair wist na haar brons op de 100SS eveneens zilver mee te nemen op de 200 rugslag.
Op de 100 vrije slag strandde Lore Beelprez op een zucht (0,26 sec) van de derde plaats en moest tevreden zijn met de vierde stek. Het zelfde lot was haar beschoren tijdens de 200 rugslag.
Het algemene gevoel van trainers en zwemmers was positief. Iedereen ging dan ook tevreden naar huis om uit te rusten en zich klaar te maken voor de wedstrijden van morgen.
Zaterdag 14 juli 2012
Tweede dag van het zomercriterium. Vandaag worden ook de 11 en 12 jarigen aan het werk gezet. Nadat ze gisteren een extra dagje rust kregen mogen ze vandaag van start gaan.
Iedereen had zich ondertussen geïnstalleerd in de grote kleedkamer. Bedjes en matjes netjes op een rij. Elke zwemmer maakte zich klaar voor de wedstrijd met de gebruikelijke opwarming. Een korte oefensessie op het droge, gevolgd door een frisse duik van het Brugse water.
Als haringen in een veel te kleine ton werd de opwarming afgewerkt. 612 haringen zullen vandaag de start nemen, in maar liefst 1103 starts. Het zomercriterium is weer populair.
Voor gold waren er 37 zwemmers/zwemsters aanwezig om 58 wedstrijden af te werken.
Dit resulteerde in volgende medailles.
Goud:  Ongenae Dries  100SS
Zilver:  Coffyn Viktor  400VS
  Avet Leonie  100RG
  Windels Laure  100VL
  Derycke Bjorn  200VS
Met deze zijn alle medaillewinnaars vernoemd. Gefeliciteerd jongens en meisjes.
Ook de niet medaillewinnaars deden hun uiterste best om hun persoonlijk record te verbreken.
Geen gemakkelijke opdracht met zo’n korte voorbereiding. Toch slaagden de meesten er in om hun besttijd in 50m bad een flink stuk in te korten.
Voor diegene die vorig jaar aan het ZC deelnamen was de vergelijking met de toen behaalde tijd een aangename berekening.
De dag werd afgesloten met de 400m VS voor jongens. Na een lange dag wisten de deelnemers ook hier nog super prestaties te leveren.
Net als gisteren kon iedereen de terugtocht aanvatten.
Zondag 15 juli 2012
Dag 3 van het tot nog toe zeer geslaagde Zomercriterium.
Vaak is de laatste dag van een meerdaagse wedstrijd ook de moeilijkste dag omdat er toch wel wat fysieke en mentale vermoeidheid optreedt bij de meeste zwemmers.
We mogen echter gerust stellen dat daar vandaag geen sprake van was. Uiteraard zit er altijd wel eens een mindere prestatie tussen of is er eens een wedstrijd waar de zwemmer in kwestie meer van verwacht had (enige ambitie is het jonge volkje zeker niet vreemd), maar algemeen lag het percentage besttijden in 50m-bad opnieuw zeer hoog. Gezien de relatief korte voorbereidingsperiode mag dat een succes genoemd worden!
Misschien kort even een graai uit de belangrijkste resultaten van de dag:
De jarige (hip hip hoera!) Laure Windels pikte ook vandaag opnieuw haar podiumpje mee, en mocht het hoogste schavotje bestijgen op de 200 schoolslag. Op hetzelfde wedstrijdnummer strandde haar één jaar oudere collega Annelies Breine op een zucht van het goud: 40 honderdsten verschil slechts, maar toch een mooie zilver plak verdiend. Leonie Avet bleek na gisteren ook de smaak te pakken te hebben: op de 100 vrije slag moest zij slechts één andere zwemster voor zich dulden. Lore Beelprez bewees dan weer dat er nog zoiets bestaat als gerechtigheid: na verschillende ereplaatsen mocht ze vandaag dan tot het begeerde podium op, en wel op de derde trede voor haar prestatie op de 100 rugslag.
Bij de jongens ging Dries Ongenae voor de volle buit: met de 100 vrije slag en de 200 wisselslag vervolledigde hij zijn GOLDen collectie: 3 keer gestart en 3 keer als primus het water uitgekomen. Medaille-uitreiker van dienst, minister Vande Lanotte, keek en zag dat het goed was.
De sportieve staff blikt dan ook heel tevreden terug op deze editie van het Zomercriterium, en geeft met veel plezier de sportieve fakkel door aan onze youngsters die volgende week in Genk het beste van zichzelf zullen geven op de Belgische Jeugdkampioenschappen.
Rest ons enkel nog een heleboel mensen te bedanken:
-In de eerste plaats de zwemmers zelf: de trainers waren het er unaniem over eens dat dit een zeer aangename groep was om mee te werken. Proficiat met jullie prestatie als team!
– Uiteraard danken we ook de trainers die de zwemmers hebben begeleid in aanloop naar en tijdens de doelwedstrijd. De nieuwe generatie van jongere trainers heeft bewezen dat zij heel wat in hun mars hebben!
– Verder ook een dikke merci aan de mensen die zorgden voor de logistieke ondersteuning van de stage, de besturen van de verschillende afdelingen, de afgevaardigden, de officials & de supporters.
DANK U WEL!
Hopelijk mogen we jullie allen en masse verwelkomen op BABE IV, het gezellige evenement waarmee we het seizoen afsluiten. Graag tot dan!
Het begeleidingsteam van de stage Zwevegem / het Zomercriterium